{ "title": "Bebeklerde Yüz Felci", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/bebeklerde-yuz-felci.jpg", "date": "23.01.2024 03:12:57", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Yüz Felci, kısaca bebeğin yüz sinirlerinin çalışmaması olarak tanımlanabilir. Ani olarak ortaya çıkması genellikle ebeveynlerde paniğe neden olur. Bebek yüz felci nedeniyle yüzünün felçli tarafında dudaklarını kıpırdatamaz, tükürüğünü yutamadığı için salya akıtır ve gözünü kapayamaz. Yüzdeki sinirler düzgün çalıştığında vücuttaki diğer tüm sinirler gibi, uzandığı yerdeki kaslara emir taşırlar, ancak yüz sinirinde bir hasar oluştuğunda emir ve mesajları taşıyamaz ve yüzün o bölgesinde kaslarda işlev kaybı oluşur. Yüz felçleri geçici veya kalıcı olabilir.

Yüz sinirinde hasarın neden olur?

Genelde yüz felci öncesinde Enfeksiyöz Mononükleozis etkeni, yüzde uçuk, hatta ağır bir gribal enfeksiyon geçirilmiştir. Bu hastalıların hepsi viral enfeksiyonlardır. Bunların dışında orta kulak iltihabı, kafaya veya yüze travma da yüz felci için hazırlayıcı olabilir. Bu nedenlere bağlı olarak şişme nedeniyle yüz sinirinde işlev kaybı oluşur.

Bebeklerde Yüz felci belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman yüz felcine neden olan öncül virüs enfeksiyonu oldukça hafif geçer. Ancak enfeksiyon ardından oluşan yüz felci çok sıkıcı belirtilerle gelir; Genelde ani başlangıçlıdır ve hemen hemen her zaman yüzün tek tarafını etkiler. Felçten önce yüzde kulak ön tarafında hafif bir ağrı olsa bile ebeveynler tarafından fark edilmesi mümkün değildir. Ardından gelen felcin ağırlığına göre klinik bulgular değişir. Yüz sinirinde hafif tutma olduğunda bebeğin yüz kaslarında hafif güçsüzlük olurken şiddetli tutulmada yüzün o tarafı tamamen felç olabilir.

Anne babaların fark edebileceği yaygın belirtilerse şöyledir:
Bebeklerde Yüz felci tedavisi nasıl yapılır?

Doktorun yüz felci tanısını koyması kısa bir muayene ile oldukça basittir. Ancak felç nedeninin saptanması için MR ya da bilgisayarlı tomografi çekilmesi istenebilir. Bu tür görüntüleme yöntemleri çoğunlukla uzun sürede düzelmeyen felçlerde talep edilir.

Nörolojik muayene sırasında yüz siniri dışında farklı nörolojik sorunlar saptanırsa daha ayrıntılı testler de istenebilir. Ayrıca EMG testi ile yüz sinirlerinin ne kadar etkilendiğini izlenebilir. Virüs enfeksiyonuna tepki olarak yüz sinirinde oluşan şişmeden kaynaklanan yüz felcinin genellikle tedavi yoktur. Sinirdeki şişin inmesini hızlandıracak ödem çözücü ilaçlar kullanılabilir. Bebeğin gözündeki kurumayı engellemek bu süreçte oldukça önemlidir. Bir başka hususta iyi beslenmedir.
" } ] }