{ "title": "Doğuştan Yüz Felci", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/dogustan-yuz-felci.jpg", "date": "19.01.2024 00:40:50", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Doğuştan Yüz Felci, Bebeğin doğumu sırasında karşılaşılabileceği yaralanmalardan birisi de yüz siniri felcidir. Bu; doğuştan yüz felcinin kendi kendine geçebilme ihtimalinin olabileceği gibi, uzmanlar; bunun için, cerrahi bir operasyona da ihtiyaç duyulabileceğini söylemektedir.

Ana rahminin bebeği dışarı itme kuvveti sonucu ya da vakumla (Forsepsle) çekim esnasında doğumun gerçekleştiği zaman bebeğin yüz siniri üstüne uygulanan basınç sebebiyle yüz felci oluşmaktadır.

Doğuştan yüz felci durumu yüzün bir tarafını kısmen veya tamamen kaplayabilir. Çocuk ağladığı zaman, yüzün felç olan tarafı hareket edemez ve ağız bir tarafa doğru çekilir. Felçli tarafta kalan göz kapanmaz ve ağız köşesi aşağıya sarkık olur, bu durum salyaların dışarı akmasıyla izlenir. Uzun vadeli bekleme sonunda, sinirin basınç sebebiyle hasar görüp görmediği ya da sinir liflerinin ezik olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Eğer doğuştan yüz felcinin sebebi basınç ise yüz felcinin iyileşmesi çok kısa sürede gerçekleşir ve yüzde hiçbir iz kalmaz. Ancak yüz felci devam ediyorsa, bu durumda sinir liflerinin hasar gördüğü anlaşılır. Felce neden olan sinir liflerinin onarılması için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulacaktır.

Yüz Felcinin Nedenleri ve Uygulanacak Tedavi Nasıl Yapılır?

Yüz felçleri çok sık karşılaşılan, bireylerin yüzlerinde hem estetik olarak hem de fonksiyonel olarak problemlere neden olan, yüz sinirinin (Fasial sinir) felci ile sonuçlanan sinir deformeleridir.

Doğuştan yüz felcininyanında, en çok karşılaşılan diğer sebeplerden biri, aniden soğukla karşılaşmadır. Başka bir yüz felci de çoğunlukla sebebi bilinmeden gelişen ani yüz felçleridir (Bell paralizisi). Yüz felci geçiren hastalar uygun ilaç tedavisi uygulanarak, %80 oranında tam olarak iyileşir. Ancak yüz felci için ilk üç hafta oldukça tehlikeli bir süreçtir. Bu kritik süre doktor kontrolünde olmalıdır. Bunun nedeni üç haftalık süreç içinde iyileşme periyoduna girilmez veya felçli kasların herhangi olumlu yönünde gelişmesi görülmez ise ivedi şekilde sinirin yüze girdiği temporal kemik içerisinde bulunan kanalın gevşetilmesi gerekir. Aksi halde bireyde kalıcı yüz felci gelişme ihtimali çok yüksek olur. Kronik yüz felçlerinde, en çok görülen sebepler, doğuştan yüz felçleri, köşe tümörleri denen beyincik ile yan yana duran tümörlerin operasyonu sonrası oluşan yüz felci ve geçirilen travma sonucu oluşan yüz felcidir.

Yüz Felcinde Zamana Bağlı Olarak Yapılan Tedavi Usulleri

Genel klinik görüşe göre yüz felçlerinin tedavi şekilleri şu şekilde sıralanabilir.
" } ] }