{ "title": "Yüz Felci Başlangıcı", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/yuz-felci-baslangici.jpg", "date": "21.01.2024 07:28:00", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yüz felci başlangıcı, Felç hastalığı insanların mücadele etmek zorunda olduğu hastalıkların zor olanlarındandır. Kişinin birçok etkinliğini kısıtlayan rahatsızlık bazı durumlarda kişiyi hayattan soyutlamaktadır. Tedavisi uzun zaman alan ve her zaman tamamen iyileşme görülmemektedir. Felç hastalıklarının tedaviye en çok cevap vereni yüz felcidir.

Yüz felci, günümüz tıp uzmanlarınca birçok nedene dayandırılmaktadır. Cereyan, soğuk hava, stres, üzüntü, virüs, kulak arkasında yapılan ameliyatlar, sıkça orta kulak iltihabı geçirmek, başa alınan darbeler, başın ıslak biçimde durması, hatta ağızda görülen uçuklar gibi birçok sebebe dayandırılmaktadır. Bunlardan en çok beyinden yüze gelen sinirlerin uçlarının iltihaplanması kanaatinde yoğunlaşılmaktadır. Toplumda ise en çok soğuk hava ve cereyanın sebep olduğu kanısı çoğunluktadır.

Yüz felci başlangıcı belirtileri nelerdir?

Yüz felci başlangıcı, yüz kaslarının doğal olarak çalışmamasına bağlı yüzün yarısında kayma hissi ile konuşma zorluğu, göz kırpma, konuşmada zorluk, yeme ve içmede zorluk gibi en sık karşımıza çıkar. Ayrıca etkilenen tarafta göz kuruluğu ile göz kapağı, azalmış olan göz yaşını göze tam olarak yayamadığından dolayı sürekli göz yaşarma sorunu yaşanır. Yüz sinirlerinin biri de tat alma duyusundan sorumlu olduğu için bazı hastalarda garip ve nahoş bir tattan şikâyet ederler.

Felç hastalıkları içinde tedavisi %90 mümkün olan yüz felci, yüz kaslarının normalin dışında istenmedik biçimde şekil almasıdır. Tıp uzmanları yüz felcine birçok faktörün sebep olduğunda birleşmişlerdir. %02 kişide görülen rahatsızlık cinsiyetlerde de aynı oranda görülmektedir. Yüz felci, çoğunlukta kış aylarında olmak üzere yılın her zamanı görülmektedir.

Tıp uzmanlarının son zamanlardaki tespitleri sinirler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu tıbbi tespitler şöyledir. İnsan yüzünün her bir yarısında olan adalelerin yine aynı taraf beyin sapından köken alan ve daha sonra kulağın arkasından yüzeye çıkan kafa sinirlerinden yedinci sinirin, yüz siniri (Fasial) ile çalıştığı biliniyor. Fasial sinir ayrıca gözyaşı bezi, tükürük bezi ve dilin ön bölümüne giden ince dallara sahiptir. Yüz felci, sözü edilen sinirin enfeksiyon, travma gibi nedenlere bağlı hasarlardan kaynaklanan geçici bir rahatsızlıktır.

Yüz felcini, çoğu hasta sabah uyandığında, aynaya bakınca yüzlerinin kaydığını fark ederler, aynı gün içinde gözlerde yanma, dudak etrafında karıncalanma, ağzını kapatamadığından suyu ağızda tutamama şikâyetleri ile hastalığın farkına varırlar. Çoğu zaman hastalığın belirginleşmesi ve tam olarak netleşmesi birkaç gün alır. Bazı hastalarda ise bu süre on güne kadar uzar. Kulak arkası veya boyun bölgesinde oluşan ağrı öncü bir uyarı olmakla birlikte çoğu hasta tarafında göz ardı edildiğinden dolayı erken bir teşhis şansı doğurmuyor. Rahatsızlık hızlı bir gelişim gösterir. Bir anda görülen yüz kayması, su içerken suyu ağızda tutamama, gözlerdeki yanmayla hastalığın farkına varılır. Özellikle ağzın kapatılmasındaki problem çokça rastlanır. Buda yemeyi, içmeyi, konuşmayı oldukça zorlaştırır.

Tüm bu gelişmeler ilk görüldüğü an mutlaka bir hekime baş vurulmalıdır. Gerekli olan araştırmalar yaptırılarak hekimin vereceği tedavi programına uyulmalıdır. Ne kadar erken teşhis edilirse iyileşmede o kadar hızlı olur.
" } ] }