{ "title": "Yüz Felci Egzersizleri", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/yuz-felci-egzersizleri.gif", "date": "20.01.2024 06:08:22", "author": "Reca", "article": [ { "article": "Yüz felci egzersizleri, yüz kısmındaki sinirlerde meydana gelen düzenli çalışamama problemlerini gidermeye yönelik olarak uygulanır. Yüz felci yanak, dudak, göz çevresi ve kaş gibi yüz hareketlerinin yapılmasını sağlayan kısımları yöneten yüz sinirindeki bazı hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Çünkü yüz siniri beyinden aldığı hareket komutlarını ilgili bölgelere ulaştırır. Yüz sinirindeki bu iletimi engelleyen bir durum olduğunda hareket komutları düzgün olarak iletilemez ve sonuçta tıp dilinde fasial paralizi adı verilen yüz felci meydana gelir. Yüz sinirleri beyin ile beyin sapı arasında bulunur. Beyin sapı bölümünden sonra yüz siniri dolambaçlı bir yol izleyerek iç kulaktan geçer orta kulak kısmının çevresini dolaşarak birkaç dal şeklinde yüze yayılır.

Yüz felci neden meydana gelir?

Beyin ile beyin sapı arasında oluşabilen birçok hastalık bu duruma yol açabilir. Genel olarak beyin kanamasına bağlı olarak meydana gelmektedir ve nöroloji bölümü tarafından incelenmekte olduğunu belirtmekte yarar var. Eğer beyin sapından sonraki yüz sinirinde hastalık nedeniyle yüz felci meydana gelirse periferik yüz felci olarak adlandırılır. Benzer sebepler ile beyin ile beyin sapı arasındaki sinirler etkilenmiş ise o zamanda merkezi yüz felci olarak adlandırılır. Periferik yüz felcine yol açan nedenler şunlardır;
Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Yüzdeki sinirler düzgün olarak çalışamadıkları için basit yüz hareketleri arasında gösterilen göz kapatma, kaşını kaldırma ve gülmek gibi hareketlerin tam olarak yapılamaması önemli belirtilerdir. Ayrıca gözyaşında azalma, tat alma duyusunda bozulma diğer yüz felci belirtileridir.

Yüz felci egzersizleri tedavi için yeterlimidir?

Yüz felci için fizik tedavi uygulanması en etkili yöntemler arasındadır ancak tek başına yüz felci egzersizlerinin yeterli olamayacağı bilinmelidir. Yüz felci egzersizleri fonksiyon kaybına uğrayıp hareketsiz kalan sinirlerin güçlenmesini sağlamak için yapılır. Hastanın sakız çiğnemesi ve kendi kendisine masaj uygulaması önemli yüz felci egzersizlerindendir. Bunların dışında kaşlarını yukarıya doğru kaldırma, gözleri sıkı sıkı yumma, birine kızar gibi kaşları çatma ve üfler gibi dudakları büzme yüz felci egzersizleri arasında bulunan fizik tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.
" } ] }