{ "title": "Yüz Felci Göz Kapanmaması", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/yuz-felci-goz-kapanmamasi.jpg", "date": "19.01.2024 05:44:41", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yüz felci göz kapanmaması, kendiliğinden düzelebileceği gibi cerrahi tedavilerin de olmasını gerektiren durumlar söz konusu olabilir. Yüzdeki mimik kasları 'fasiyel sinir' tarafından kontrol edilmektedir. Bu sinir, kulak arkasından çıkarak cilt altından tüm yüz bölgesinde bulunan kaslara dağılmaktadır. Yüz felci, yüz kaslarını kontrol eden fasiyel sinirde çeşitli nedenlerle oluşan hasar sonucu yüz kaslarının felç olmasından kaynaklanmaktadır.

Yüz felci vakaları özellikle soğuk kış günlerinde daha çok artmaktadır. Yüz sinirinin kulak kanalından geçerken soğuğun etkisiyle hasar görmesi üzerine ortaya çıkan yüz felcine karşı basit önlemler alınarak engellenebilmektedir.

Yüz felcinden korunmanın en önemli yolunun soğuk havalarda boyun ve yüz kısmını soğuktan korumamız gerekmektedir. Yüz felci şüphesi duyan kişilerin mutlaka Uzman bir hekime erken başvuruları şu aşamada çok önemlidir. Hasta göz kırpmasının bile farklı olduğunu hisseder. Ağzını ve dudaklarını tam açamaz, kaşlarını kaldıramaz veya yanaklarını şişiremez. Bu gibi durumlarda hemen Uzman bir hekime başvurulması hastanın yüz felcini erken aşamada önlemiş olacak veya iyileşme sürecini daha da kısaltmış olacaktır.

Yüz felci göz kapanmamasına yol açmaktadır ve hastanın göz kapaklarının felç olması nedeni ile göz kapakları kapatılamaz ve gözler açıkta kalır. Bu durumda özellikle alt göz kapağı yer çekiminin etkisi ile sarkar ve dışa döner. Yanağında aşağı doğru sarkması, göz kapağındaki sorunu oldukça arttıracaktır. Bu tür hastalarda kaşların düşmesi de üst göz kapağının açılmasını engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Bu durumda gözlerdeki gözyaşı dağılımında bozulma ile gözde kuruluk, enfeksiyon, ağrı ve tahriş meydana gelecektir.

Yüz felci göz kapanmamasından dolayı körlüğe de neden olmaktadır. Yüz felcinde göz kapakları tam kapanmadığı için gözler açık kalmakta ve gözlerde kuruma meydana gelmektedir. Göz kuruluğuna önlem alınmazsa bu problemde körlüğe neden olabilir. Bu sebeple yüz felci geçiren kişilerin gözlerini korumaları bir bandajla kapamaları, kuruluğu önleyici göz damlası damlatmaları ve sık sık kapanmayan gözlerini el yardımıyla kapatarak, göz kuruluğunu önlemeleri gerekmektedir.

Bazı hastalarda yüz felci zaman içerisinde kısa tedaviler uygulanarak düzelebilmektedir. Yüz felci geçiren hastaların yüzde 80-90'ı iyileşme göstermekte ve yüzde hasar kalmamaktadır. Yüz felcinin kalıcı olduğu hastalarda ise planlı bir yaklaşım ile göz kapaklarının açık kalması, alt kapağın dışa dönmesi, yanak ve kaşın sarkması gibi problemlere yönelik kombine cerrahiler uygulanabilmektedir. Bunun yanında, gözlerdeki kurumanın ve enfeksiyonun önlenmesi amacı ile ilaç tedavisi verilir. Cerrahi tedaviler tedavi amaçlı olabileceği gibi estetik amaçlı da olabilmektedir.

Yüz felci tedavisi mümkün ve basit yöntemlerle iyileştirilebilir. Öncelikle Uzman bir hekim tarafından gerekli ilaç ve doktor tavsiyelerini aldıktan sonra yüzü sıcak tutmak gerekir. Felçli olan kısımlara masaj yapılıp el yardımıyla da hareket ettirilmesi gerekmektedir. Yüzün sıcak tutulması ve uygulanan masajlar ile yüz felci göz kapanmaması biraz daha gözle görülür bir şekilde iyileşmiş olur. Yüz felci ortalama olarak 15-40 gün arasında düzelme göstermektedir. Ağır yüz felçlerinde düzelme görülmezse fizik tedavi veya cerrahi tedavi yardımı alınabilir. Yüz felcine yakalanmamak için soğuk günlerde yüzümüzü ve boynumuzu bir atkı ile sarıp soğuktan korumaya özen göstermeliyiz.
" } ] }