{ "title": "Yüz Felci Nasıl Geçer", "image": "https://www.yuzfelci.gen.tr/images/yuz-felci-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 02:35:43", "author": "Enda", "article": [ { "article": "
Yüz felci nasıl geçer, yüz felci yüzde seğirme, hareketsizlik ya da güçsüzlük olduğunda söz konusu olur. Bu yüz sinirini ilgilendiren bir durumdur. Yüzdeki anormal hareketler ya da felç durumu, enfeksiyonlardan, tümörlerden veya yaralanma gibi etkilerden olabilir. Bu nedenle öncelikle kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilerek, bunun sebepleri belirlenmelidir. Yüz siniri çok sayıda sinir lifi içermektedir. Bunların çoğu adalelere gitmektedir. Bu liflerin her biri yüz kasına elektriksel uyarılar taşımaktadır. Sinir liflerinin çoğunda engellenme olursa, yüzde güçsüzlük olur. Sinir liflerinde uyarılma olursa, kaslarda seğirme ya da spazm oluşur. Yüzdeki sinir fonksiyonları kompleks bir yapıda olduğundan, zedelenme halinde farklı semptomlar oluşur. Bunları gidermek için bazı tedavi yollarını uygulamak gerekir.

Yüz felci nasıl tedavi edilir?

Öncelikle tanı testlerinin yapılması, hangi tedavinin uygulanacağını belirleyecektir. Yüz felcine neden olan enfeksiyonsa, bakterilerin yok edilmesi için, antibiyotik ya da anti viral ilaçlar kullanılmalıdır. Yüzde şişme varsa ya da olacağı düşünülüyorsa, steroidli ilaçlar kullanılmalıdır. Bazı durumlarda siniri zedeleyen kemik cerrahi yolla çıkarılmalıdır.

Yüzde bulunan sinir felce uğradığında, sağlıklı olarak yapısını sürdürmesi için devamlı olarak gözyaşı akışına ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden gözlere özen gösterilmelidir. Gözler kırpıldığı zaman, normalde gözyaşı gözün üzerine yayılır. Ancak yüzde oluşan sinir felçlerinde göz kırpmanın azalması ya da hiç olmaması görülür. Göz kırpmanın azalması ve gözyaşının olmaması halinde, göz küresinin üzerinde gözyaşı akışı azalır ya da tamamen yok olur. Bu sayede kornea kurur, erozyon ile ülser oluşumu meydana gelir. Daha ileri aşamada gözün kaybedilmesi bile söz konusu olur. Bunun için gözün bir parmakla kapatılarak, gözü nemli tutmak gerekir. Bu oldukça etkili bir uygulamadır. Bunu yaparken gözünüze zarar vermemek için, parmağınızın arka tarafını kullanın. Ayrıca gözlere koruyucu gözlüklerle, temiz göz petleri kullanmalısınız. Gözün kuru olması halinde, suni gözyaşı kullanılabilir. Doktorunuz bu damlaların kullanılışını tarif edecektir. Damlalar uyanık olunan zamanlarda her saat başı 1-2 damla damlatılmalı, geceleri merhem kullanılmalıdır.

Rehabilitasyon: Kalıcı yüz felci olan kişiler göz kapağı yayları ya da ağırlıklarıyla, kas transferi gibi cerrahi işlemlerle rehabilite edilebilir. Hastalarda yüz eğitim adı verilen özel bir fizik tedavi uygulaması yapılabilir. Yüzde aşırı hareketliliği ya da kas spazmı gibi olumsuz yüz felci belirtileri için, yapılan tedavilerin içinde, hareketli olan kasın cerrahi olarak kesilmesi ya da kasın kimyasal enjeksiyonlarla güçsüzleştirilmesi gibi uygulamalar bulunur. Bunlar doktorun uygun görmesi halinde uygulanacaktır.

Yüz felcinin iyileşme dönemi

Yüz felcinin iyileşme süreci, yüz sinirinde yapısal bozukluk olup olmamasıyla ilgilidir. Eğer sinir yapısında bozulma bulunmuyorsa, felç sebebi denetim altına alındığında, yüz felcinde tamamen iyileşme sağlanabilir. Sinir yapısında bozulma varsa, felcin iyileşme olasılığı sinirin yapısal bütünlüğünün korunmasına göre değişir. Bütünlüğünü koruyan sinirde iyileşme için daha uzun zaman gerekmektedir. Bazen iyileşme kısmi olabilir ve hastanın istemsiz kasılmaları olabilir. Yüzde felç başlangıçta sadece bölgeyle sınırlı kalarak, yayılma göstermez. Ancak rahatsızlığa bağlı olarak, il haftada doku yıkımı devam eder. Tekrarlayan felçler, ilk yaşanan yüz felcine göre daha zor iyileşir. Yüz felci uygulanan tedavilerle iyileşmediği zaman, plastik cerrahi yöntemlerine başvurulabilir.
" } ] }